Mi a zsír ?
Konyhanyelven úgy is mondhatnánk, hogy olyan víztaszító, könnyen kenhető anyagokat
nevezi. A köznyelvben használatos olaj kifejezés néven használt anyagok egy része
úgynevezett triglicerid. A zsírok az összetett lipidek halamzába tartoznak. Biológiailag
kimagasló fontosággal bíró, természetes vegyületek, melyeket a növényi és az állati
szervezetek állítanak elő.
A fent említett állati és növényi eredetű zsíradékot használnak a konyha
technológiában. Ez a főzés során felhalmozódik a konyhai felületeken. A zsírt nehéz
lehet eltávolítani, különösen, ha hagyták kihűlni és megszilárdulni.
Ez problémát okoz a konyhai területen.
Tippek a zsír eltávolítására !
- Használjon zsírtalanítót, például vízzel kevert mosogatószert. Öntse a zsírtalanítót a
zsíros területre, és dörzsölje le kefével vagy ruhával. Öblítse le vízzel. - Tisztítószer, például sütőtisztító vagy ammóniát tartalmazó tisztító spray használható
olyan zsíros felületekre, amelyek nincsenek kitéve hőforrásoknak, például sütők vagy
főzőlapok. - Permetezze a tisztítószert a felületre, és dörzsölje be szivaccsal vagy ronggyal, amíg
az összes zsír el nem fogy. Alaposan öblítse le vízzel. - Erős foltok esetén használjon csiszolatot
Miért veszélyes a konyhában lerakódott zsíradék ?
- A zsír a konyhai tüzek fő oka.
- A konyhai gépek, -eszközök élettartalmát le tudja rövidíteni
- A padozaton egy csúszós réteget alakít ki és ez baleset veszélyes